Salgın Hastalıklardan Korunma Yöntemleri Nelerdir ?

Salgın hastalıklardan korunmak için aşağıdaki alışkanlıkları kazanmak önemlidir:

  • Ellerinizi düzenli olarak yıkamayı ilke haline getirin: Yiyecek hazırlama aşamasından hemen önce ve sonra, tuvaleti her kullandığınızda , dışarıdan eve geldiğinizde, sabah uyadığınızda mutlaka elleri yeterli miktarda yıkamak önemlidir. Eller mikropların vücuda girmesinin yaygın bir yolu olduğundan, gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmamaya çalışın.
  • Gereken aşıları takip edip yaptırmak : Aşılama, birçok hastalığa yakalanma olasılığınızı büyük ölçüde azaltır. Hem çocuklar hem de yetişkinler aşılarını takip edip gerekli zamanlarda yeniletmelidir.
  • Hasta olduysak hem daha çabuk toparlanmak için hem de hastalığı çevremize bulaştırmamak için evde kalmak: Bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ve daha kısa sürede iyileşmek için kusma, ishal ya da ateş gibi belirtilerde, işe ya da okula gidilmemesi gerekir.
  • Yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlamak: Yemek hazırlarken tezgahları ve diğer mutfak yüzeylerini temiz tutun. Yiyecekleri belirtilen sevide piştiğinden emin olduktan sonra tüketmeliyiz. Ayrıca, pişmiş yiyeceklerin uzun süre oda sıcaklığında kalmasına izin verilmemelidir.
  • Güvenli cinsel ilişki yaşamak: Partnerler cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar taşıyor veya yüksek riskli cinsel geçmişe sahipse her zaman prezervatif kullanmalıdır.
  • Kişisel eşyaların paylaşmamak: Bireyler, makyaj malzemelerini, giysilerini , kendi diş fırçasını, tarak ve tıraş bıçağını kullanmalı, bardak veya yemek kaplarını paylaşmamalıdır.
  • Seyahat etmeden önlem almak: Ülke dışına seyahat ediliyorsa, bir sağlık çalışanı ile sarı humma, kolera, hepatit A veya B gibi özel aşılar hakkında konuşulmalıdır.