Saçlarımız neden yağlanır?

Saç derimizin altında her bir saç teline bağlı bir salkımdaki üzüm tanelerine benzer yağ bezleri/kesecikleri bulunur. Yağ bezleri her gün belirli miktarda sebum adı verilen yağ asitlerinden zengin bir yağ üretir. Sebum özellikle saçlı derinin PH seviyesini düzenleyerek cildi hastalık yapıcı bakteri ve mikroplardan korur, derinin savunma sistemini destekler ve saç derisini nemlendirir. Sebum aynı zamanda daha kısa ve düz saçlarda saç telinin etrafını kaplayarak saçın daha parlak görünmesine yardımcı olur. Saç için doğal bir yapılandırıcı ve koruyucudur.

Yağ üretimi, androjen hormonlarının (özellikle testosteronun) kontrolü altındadır. Yağ salgısı ergenlik döneminde, regl dönemi öncesi, hamilelikte ve androjen,
kortikosteroid içeren ilaçların kullanıldığı dönemlerde, stresli dönemlerde ve bazı hormonsal sorunların olduğu dönemlerde artabilir.

Yağlı saçlar sık mı yıkanmalıdır?
Evet, yağlı saçlara sahipseniz saçınızı sıklıkla yıkamanızda hiç bir sakınca yoktur. Saçı şampuanlarken amaç saçlı derideki yağı ve kiri temizlemektir. Saç yıkama sıklığı kişinin saç derisinin yağlanma oranına, cinsiyete ve yaşa, gün içinde yapılan fiziksel aktiviteye ve mevsime göre, kişinin maruz kaldığı ortama göre (yemek buharı, egzoz, toz, hava kirliliği) dilerse her gün olabilir.

Erkeklerin saçı kadınlara göre daha yağlıdır. Ergenlikteki gençlerin saçları daha hızlı yağlanır. Spor yapan, dışarıda çalışan, beden gücü ile iş yapan, yaz döneminde daha sık terleyen kişiler dilerse saçlarını her gün gerekirse günde iki defa yıkayabilir.

Ancak saçında boya işlemi olan, saç yapısı kuru veya saçı kıvırcık olan, zaman sıkıntısı olan kişiler elbette saçlarını daha az sıklıkta yıkayabilir. Her yıkama sonrasında saçını yüksek ısı ile şekillendiren, sıklıkla düzleştirici/maşa kullanan veya fön çektiren kişilerin saçı yıpranmaya daha açık olacağı için bazen saçı az yıkamayı tercih etmek saçı korumak açısından daha doğru olabilir. Bu nedenle yıkama sıklığı saç ve saç derisinin durumuna göre kişiye göre belirlendiği zaman en sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir.

Yağlı saçları yıkarken ve şekillendirirken de dikkat edilmesi gereken konular:
  • Saçlı deri masaj yaparak yıkanmalıdır.
  • Aşırı sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Saçı sık taramak elle sürekli düzeltmekten kaçınılmalıdır.
  • Saçlar sıcak fönden ziyade orta ısıda kurutulmalıdır.

Yağlı saçlara özel ürünler kullanmak saç bakımınız için önemli bir adım olacaktır. Sitemizde satılan yağlı saçlara özel ürünlere erişmek için TIKLAYIN