Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Hamilesiniz ve herkes gibi sağlıklı bir gebelik geçirerek, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istiyorsunuz. Hayatınızın en tedirgin zamanları belki de hamilelik dönemidir. Özellikle de ilk gebelik ise yaşadığınız çok daha düşünceli olduğunuza eminim.

  • Hafif Egzersizler Uygulamak Her Zaman İyi Gelir.

Hamile platesi, hamile yogası, açık hava yürüyüşleri gibi sizi yormayacak
ancak esnekliğinizi ve formunuzu koruyacak spor dalları hamilelik sürecinde önerilmektedir.

  • Ne Bulursan Ye Hamilesi Olmayın !

Gebelik süresince kilonuza çok dikkat etmelisiniz. Genel olarak gebelik süresince 9 - 12,5 kilo alınması normal kabul edilir. 20. gebelik haftasına kadar 2- 2,5 kg, 20.-26. gebelik haftasına kadar da 2-2,5 kg daha alınması idealdir. Sağlıklı beslenmek sizin kadar bebeğiniz içinde önemlidir.

  • Hep Çalışıp Hem Hamile Olabilirsiniz

Fiziksel aktivitesi yüksek ve yorgunluk verici bir işiniz yok ise doktor kontrolünde işinize devam edebilirsiniz.

  • Yolculuk Yapan Hamileler de Var

Kısa yolculuklar yapmak doktorunuz tarafından da onanıyorsa tabi ki yapabilirsiniz. Daha uzun yolculuklarda her iki saatte bir kısa bir yürüyüş yapmanız gerekir. Kabin basıncı ayarlı uçaklar ile yapılacak yolculuklarda
herhangi bir sakınca yoktur. Emniyet kemerlerinin verebileceği rahatsızlık nedeniyle koltuklarda arkaya yaslanarak oturmanızda yarar vardır.

  • Banyo ve Yüzme

Gebelik döneminde ve lohusalıkta banyo yapmanızda sakınca yoktur. Banyo suyunun çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin. Gebeliğin ileri dönemlerinde banyoda kayma düşme gibi olaylar açısından dikkatli olmalısınız. Gebelik boyunca yüzmenin herhangi bir sakıncası yoktur.

  • Giyim Kuşam Hamile Modası

Hamilelik döneminde karnınızı ve sizi sıkmayan rahatsız etmeyen ayak sağlığı açısından da rahat edebileceğiniz şekilde giyinmelisiniz.

  • Cinsel ilişki

Doktorunuz aksini söylemedikçe kanama ve erken doğum riskiniz yoksa gebeliğin son bir ayı haricinde cinsel ilişkinin herhangi bir sakıncası yoktur.

  • Hamilelikte Yatış Pozisyonu Bile Önemli

Özellikle gebeliğin son haftalarına doğru sırt üstü yatmak pek tavsiye edilmese de uyku sırasında sırt üstü dönmüş olmakla da bebek
zarar görmez. Gebelik döneminde en doğru pozisyon yan yatmaktır. Kan akışının daha rahat sağlanabilmesi için sol tarafa yatmanın daha iyi olduğu bilinse de anne adayı rahat hissettiği yöne doğru yatış pozisyonu alabilir.

  • İlaç Kullanımına Dikkat!

Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında ilaç kullanımı da bulunur. Gebelik süresince alınan ilaçlar sadece anneyi değil artık bebeği de etkiler. O nedenle doktordan habersiz, kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.