Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Hangi Vitaminleri Almalıyız?

Enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski azalması için belirli bir beslenme düzeni oluşturmanız gerekmektedir. 

  • Antioksidandan güçlü beslenmelisiniz.

En güçlü antioksidanlar vitamin A ve E de mevcuttur. Bu vitaminleri içeren besin takviyelerini tercih edebilir ve diyetinize Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveleri fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagilleri eklemelisiniz. 

Günlük Alınması Gereken A Vitamini Miktarı
Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi karoten olarak bulunur. Günlük ihtiyaç yetişkin erkek için 1000 mcg, kadın için 800 mcg‘dir.

Günlük Alınması Gereken E Vitamini Miktarı
Erişkinler için günlük ihtiyaç miktarı 8-10 mg / gündür.

  • Depresyon da genel sağlık durumumuz için önemli bir faktördür. 

B12 düşüklüğü ciddi depresyon durumları yaşatabilir. B12 Vitamini ruh halimize, enerji seviyemize, hafızaya, kalbe, cilde, saçımıza, sindirimimize ve daha pek çok şeye yarar sağlar.Günlük alınması gereken B12 miktarının yetişkinler için günde 2-3 mikrogram/mcg ile 4-7 mikrogram/mcg arasında olması öneriliyor.

  • C Vitamini

C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.

Günlük Alınması Gereken C Vitamini Miktarı
Vitamin C’nin günlük alınması gerekli miktar yetişkinler için günde 50-75 mg‘dır.

  • D Vitamini

D vitamini sağlıklı kemik yapısını ve bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyonun ve insülin direncinin önlenmesine yardımcı olur, anti-kanser özelliklerine sahip olabilir.Erişkinlerde D vitamini alımı için güvenli üst sınır günde 4000, ilk yaşlarda ise 1000-1500 ünite civarındadır.

  • Kemik ve Kalp Sağlığı İçin K Vitamini

Kemik ve kalp sağlığında önemli bir rol oynayan yağda çözünen önemli bir vitamindir. Kemik mineralizasyonu ve kanın pıhtılaşmasında rol oynayan ana vitaminlerden biridir, ayrıca beyin fonksiyonlarının korunmasına, sağlıklı bir metabolizmaya ve kansere karşı korunmada yardımcı olur. Erişkinler için günlük ihtiyaç dozu 65-80 mcg’dir.

Besin takviyelerini doktorunuza danışarak kullanınız.

Sitemizde satılan besin takviyelerini incelemek, satın almak ve kullanıcı yorumlarını okumak için TIKLAYIN