Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Vücudumuzun kolajen üretimi, yaşlandıkça ve zamanla yavaşlamaya başlar. Bu sürecin en büyük belirtileri kırışıklıklar, ciltte sarkma, kıkırdağın azalması ya da kıkırdağın azalması sonucu oluşan eklem ağrıları gibi sonuçlar doğurur. Yaşlanmanın dışında diğer yaşam tarzı faktörleri de (şeker içeriği yüksek beslenme, sigara ve yüksek miktarda güneşe maruz kalma gibi) kolajen düzeylerinin azalmasına neden olur.

1. Cilt, Saç Sağlığı ve Kolajen
Yaşlandıkça kolajen üretimi azaldığından cilt gevşeyecek ve daha fazla kırışıklık ve daha az esneklik. Artan kolajen seviyeleri cildinizin daha güçlü görünmesine, pürüzsüzlüğün artmasına yardımcı olur ve cilt hücrelerinizin normal şekilde yenilenmesine ve onarılmasına yardımcı olur.

2. Eklemler ve Kolajen
Vücutta kolajen azaldığında tendonlarımız ve ligamentlerimiz daha az hareket ederek sertleşir ve şişerler. Kemikleri tutan jel benzeri yapısıyla kolajen; kayma sayesinde hareket etmemizi sağlar. Eklemlerinizin daha kolay hareket etmesine yardımcı olur, genellikle yaşlanma ile ilişkili ağrıyı azaltır ve eklemde bozulma riskini azaltır.

3. Sindirim ve Kolajen
Zararlı toksinlerin sindirim sisteminden geçebileceği bir durumda, kolajen çok yararlı olabilmektedir. Kolajen proteinlerin parçalanmasına yardımcı olur ve bağırsaklarınızın astarını rahatlatır. Hasar görmüş hücre duvarlarını iyileştirir ve iyileştirici amino asitleri ile infüze eder. Daha fazla kolajen tüketmenin en büyük sindirimsel faydası, bağ dokusunun oluşmasına yardımcı olması ve dolayısıyla gastrointestinal sistemin koruyucu kaplamasını mühürlemesi ve iyileştirmesidir. Bugün, birçok hastalığın aslında sağlıksız bir bağırsaktan kaynaklanan
iltihap ya da tahrişten kaynaklandığını bilmekteyiz. Yapılan çalışmalarda irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde serum kolajen seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir Çünkü kolajendeki aminoasit, GİS ve kolonda yapım reaksiyonlarına katılır.

4. Metabolizma, Kas Kütlesi ve Enerji Çıktısı
Vücutta kolajen miktarındaki artış, vücudunuza yağsız kas kütlesi ekleyerek ve temel besinlerin dönüştürülmesine yardımcı olarak metabolizma hızını artırmaya yardımcı olur. Kas kütlesinin korunması, postürü ve kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Yağdan daha fazla kalori yakar. Kolajeni tüketirken, vücudunuzun kolajeni kullanılabilir bir proteine dönüştürebilmesini sağlamak için C vitamini tüketmeniz gerekmektedir.

5. Saçların ve Dişlerin Güçlenmesi
Kolajen proteini; tırnak, saç ve dişlerin yapı taşıdır. Diyete kolajen eklemek, tırnaklarınızın güçlü ve muhtemelen saç dökülmesinin belirtilerini tersine çevirmesine yardımcı olabilir. 2015 yılında Journal of Investigative Dermatology'de yayınlanan bir araştırmada, “hücre dışı matriks (ECM) ve saç folikül rejenerasyonu arasında önemli bir ilişki bulunduğunu ve bunun da,
kolajenin saç dökülmesi ve ciltle ilgili diğer sorunlar için potansiyel bir terapötik hedef olabileceğini gösterdiği” belirtilmiştir.

6. Karaciğer ve Kolajen
Vücudunuzu zararlı maddelerden arındırmak, kan akışını iyileştirmek ve kalbi genç tutmak için kolajen son derece faydalıdır. Çünkü glisin, yabancı maddeleri, toksinleri veya içinden geçmemesi gereken alkolleri emerek karaciğerin zarar görmesini en aza indirmeye yardımcı olur.

7. Kardiyovasküler Sağlık
Bir amino asit olan prolin, atardamar duvarlarının kan dolaşımındaki yağ birikimini serbest bırakmasına, arterlerdeki yağın küçülmesine ve yağ birikiminin en aza indirgenmesine yardımcı olur. Eklemler ve arterler içinde doku onarımı için prolin gereklidir, ayrıca kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Eklemlerde bulunan kolajenin bir parçası olarak, bedenlerimizi titreşim veya şok etkilerinden korur ve yaşlandıkça değerli kıkırdak tutunmamıza yardımcı olur. Ayrıca, arterosklerozun önlenmesiyle (atardamarların sertleşmesi) bağlantılıdır. Çünkü atardamarlarımızda plak oluşumunun temizlenmesine yardımcı olur.