Hamile Kalmaya Karar Verdiyseniz Yapılması Gerekenler

  • Sigarayı bırakın

Sigara içiyorsanız, hamile kalmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, sigarayı bırakmak olmalı. Çünkü her sigarayı içişinizde vücudunuza giren nikotin ve diğer zehirler, hamile kalmadan önce bebeğinizin oluşumunu sağlayacak olan yumurtanızın DNA’sına zarar veriyor. 

  • Alkolü bırakın

Hamile kalmadan önce, en geç siklusun ikinci yarısında alkol alımını tümüyle kesmeniz de çok önemli. Çünkü hamilelik döneminde az miktar alkol alan annelerin bebeklerinde bile düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği görülebiliyor. Günlük alınan alkol miktarı fazla ise bebeklerde gelişme geriliği, zeka geriliği, iskelet sistemine ait bozukluklar, kalp, karaciğer ve üreme sistemine ait problemler ortaya çıkabiliyor.

  • Beslenmenize dikkat edin

Hamilelik öncesinden itibaren temel besin gruplarının tümünden her gün almaya ve günde 3 öğün beslenmeye özen gösterin. Kurutulmuş gıdalar da tüketin.
Karbonhidrat enerji için gerekli olsa da fazlası yağ olarak depolandığı için fazla tüketmeyin.
Dikkatli yemeniz gerekenler ise kilo yapmaları nedeniyle; ekmek, pilav, makarna, hamur tatlıları, mantı, börek, kuruyemiş ve çikolata olmalı.
Kalsiyum, demir ve folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri içeren besinlerden yeterli miktarlarda almayı ihmal etmeyin.

  • Demir eksikliği varsa tedavi olun